Slatko i sočno: Knedle s kruškama
Sastojci:
Za knedle:
- 500 g krompira
- 200-300 g brašna
- 1 jaje
- 1 kašika putera
- muškatni orah
- malo soli
Za punjenje:
- 4 kruške
Za valjanje:
- 300 g prezli
- 150 g šećera
- malo ulja
Priprema:
Knedle:
1. Krompir obariti u ljusci i ostaviti da se ohladi. Ohlađen krompir oljuštiti i izgnječiti viljuškom.
2. Dodati puter, jaje, pola kašičice soli, narendan muškatni orah, pa zamjesiti meko tijesto dodajući brašno po potrebi.
3. Od tijesta otkidati komade veličine oraha, na prstima ih rastanjiti na dlanu i u svaki staviti komad kruške, a zatim krajeve pritisnuti i oblikovati kuglice.
4. U šerpu sipati vodu i ostaviti da proključa. Knedle spuštati u ključalu vodu, sačekati da isplivaju, pa ih zatim kuhati još 5 minuta.
Finalni postupak:
1. U tiganju na malo ulja propržiti prezlu da dobije bakarnu boju, skinuti s ringle, pa dodati šećer.
2. Gotove knedle vaditi rešetkastom kašikom iz šerpe i valjati u smhesu od prezli i šećera. Ostaviti da se prohlade pa poslužiti.
(pošaljirecept.rs/Foto: Torte i kolači)