Sočne kokos kocke sa jagodama: Ljetni kolač koji sladi i hladi!
Zamislite samo kombinaciju kokosa i sočnih crvenih jagoda. E, to se zove čisto uživanje.
Sastojci:
- 5 bjelanaca
- 5 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g kokosa
- 200 ml hladnog mleka za prelivanje kore
Fil 1:
- 500 g jagoda
- 200 g šećera
- 2 pudinga od jagode
- 250 ml vode
Fil 2:
- 5 žumanaca i 7 kašika šećera
- 5 kašika gustina
- 500 ml mlijeka i 200 g putera
- 100 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
- 200 g šlaga umućen sa 300 ml kisele vode
Ovako se pravi kora:
Umutiti bjelanca u čvrst šam, dodati šećer i još miksati. Potom umiješati brašno s praškom za pecivo i kokos, pa sve lijepo sjediniti. Dobijenu smjesu sipati u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju i peći koru u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
Pečenu koru odmah preliti hladnim mlijekom i ostaviti da se ohladi.
Fil 1:
Jagode usitniti blenderom, dodati šećer i kuhati. Posebno rastvoriti prašak za puding u vodi, pa sipati u proključalu masu. Miješati dok se ne zgusne, a zatim skloniti s vatre.
Fil 2:
Žumanca umutiti sa šećerom, gustinom i 100 ml mlijeka, te ukuhati u preostalo proključalo mlijeko na šporetu. Pjenasto izmiksati puter sa šećerom u prahu i sastaviti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca i mlijeka.
Finalni postupak:
Šlag ulupati s kiselom vodom. Na koru nanijeti fil broj 1. i poravnati, premazati filom broj 2. i dekorisati umućenim šlagom.
(ljepotaizdravlje.rs)