Slatka uživancija: Sočna keks torta
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 5 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 4 kašike ulja
- 1 prašak za pecivo
- 2 ravne kašike kakaa
- 1 dl mlijeka
Za fil:
- 8 dl kisele pavlake
- 220 g šećera u prahu
- 2 dl slatke pavlake
- 500 g mljevenog keksa
Za dekoraciju:
- 3 dl slatke pavlake
- 30 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca pa umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Potom dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom manjom brzinom. Na kraju u tankom mlazu sipati ulje i mutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo i kakaom, pa dodati u smjesu od jaja i polako promešati varjačom. Okrugao kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smjesu za koru. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 min. u zavisnosti od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa poprečno presjeći napola. Polovine poprskati mlijekom.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Kiselu pavlaku sjediniti sa šećerom u prahu i šlagom od slatke pavlake, pa izmešati varjačom. Dodati mleveni keks i promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup, pa preko nje nanijeti fil, poravnati ga i prekriti drugom korom.
2. Odozgo dodati šlag od slatke pavlake i dekorisati rastopljenom čokoladom.
(Posaljirecept.rs)