Slatka uživancija: Sočna keks torta

Deserti
Slatka uživancija: Sočna keks torta
Bjelanca odvojiti od žumanaca pa umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.

Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 ravne kašike kakaa
  • 1 dl mlijeka

Za fil:

  • 8 dl kisele pavlake
  • 220 g šećera u prahu
  • 2 dl slatke pavlake
  • 500 g mljevenog keksa

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 30 g čokolade za kuhanje

 

Priprema: 

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca pa umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Potom dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom manjom brzinom. Na kraju u tankom mlazu sipati ulje i mutiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.
3. Posebno sjediniti brašno s praškom za pecivo i kakaom, pa dodati u smjesu od jaja i polako promešati varjačom. Okrugao kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u njega smjesu za koru. Peći u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 min. u zavisnosti od rerne. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa poprečno presjeći napola. Polovine poprskati mlijekom.

Fil:

1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Kiselu pavlaku sjediniti sa šećerom u prahu i šlagom od slatke pavlake, pa izmešati varjačom. Dodati mleveni keks i promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru vratiti u kalup, pa preko nje nanijeti fil, poravnati ga i prekriti drugom korom.
2. Odozgo dodati šlag od slatke pavlake i dekorisati rastopljenom čokoladom.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite