Slatka uživancija: Torta od bijele čokolade
Sastojci:
Za kore:
8 bjelanaca
16 kašika šećera
8 kašika mljevenih oraha
4 pune kašike brašna
Za fil:
5 dl mlijeka
4 kašika gustina
8 kašika šećera
2 vanil-šećera
8 žumanaca
250 g margarina
125 g šećera u prahu
150 g petit beurre keksa
100 g bijele čokolade
100 g mljevenog lešnika
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 4 bjelanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 4 kašike mljevenih oraha i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. U pravougaonom plehu na 200 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još jednu koru. Pečene kore presjeći napola da se dobiju četiri kore.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 3 kašike šećera i vanil-šećer te kuhati dok ne proključa.
2. Preostalo mlijeko umutiti sa gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno sjediniti žumanca sa 5 kašika šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšao margarin i šećer u prahu.
5. Sjediniti ohlađeni fil od mlijeka sa umućenom smjesom od žumanaca i smjesom sa margarinom te dobro izmiješati.
6. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela, u prvi dio dodati izlomljeni keks, u drugi rendanu bijelu čokoladu, a u treći pečene, mljevene lješnjake.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od bijele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
(Posaljirecept.rs)