Slatka uživancija: Torta od bijele čokolade

Deserti
Slatka uživancija: Torta od bijele čokolade
Umutiti 4 bjelanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.

Sastojci:

Za kore:

8 bjelanaca
16 kašika šećera
8 kašika mljevenih oraha
4 pune kašike brašna

Za fil:

5 dl mlijeka
4 kašika gustina
8 kašika šećera
2 vanil-šećera
8 žumanaca
250 g margarina
125 g šećera u prahu
150 g petit beurre keksa
100 g bijele čokolade
100 g mljevenog lešnika

Za dekoraciju:

4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 4 bjelanceta sa 8 kašika šećera u čvrst šam.
2. Potom dodati 4 kašike mljevenih oraha i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. U pravougaonom plehu na 200 ºC ispeći koru. Na isti način ispeći još jednu koru. Pečene kore presjeći napola da se dobiju četiri kore.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 3 kašike šećera i vanil-šećer te kuhati dok ne proključa.
2. Preostalo mlijeko umutiti sa gustinom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Posebno sjediniti žumanca sa 5 kašika šećera i umutiti mikserom.
4. Odvojeno umutiti omekšao margarin i šećer u prahu.
5. Sjediniti ohlađeni fil od mlijeka sa umućenom smjesom od žumanaca i smjesom sa margarinom te dobro izmiješati.
6. Dobijeni fil podijeliti na tri dijela, u prvi dio dodati izlomljeni keks, u drugi rendanu bijelu čokoladu, a u treći pečene, mljevene lješnjake.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od keksa i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lješnjaka i preklopiti trećom korom. Na kraju premazati filom od bijele čokolade i završiti četvrtom korom.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite