Prava poslastica za ljubitelje kokosa!

Deserti
Prava poslastica za ljubitelje kokosa!
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam.

Sastojci:

Za koru:

  • 5 bjelanaca
  • 200 g šećera
  • 150 g kokosovog brašna
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil-šećer
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 dl mlijeka

Za fil:

  • 5 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 vanil-šećera
  • 1 puding od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 5 dl mlijeka
  • 250 g margarina
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 3 dl slatke pavlake
  • 50 g kokosovog brašna

 

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati prašak za pecivo, kokosovo i pšenično brašno te polako promješati.
3. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 30 min.
4. Toplu koru poprskati mješavinom mlakog mlijeka i vanil-šećera.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, šećer, vanil-šećer, gustin i prašak za puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestano miešanje kuhati na umjerenoj temperaturi dok se fil ne zgusne.
3. Margarin pjenasto umutiti i dodati u ohlađen puding od vanile. Zatim dodati lješnjake i polako promiješati.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u fil i promješati.

Finalni postupak:

1. Preko pripremljene kore premazati fil.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati je preko fila. Odozgo posuti kokosovim brašnom.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite