Prava poslastica za ljubitelje kokosa!
Sastojci:
Za koru:
- 5 bjelanaca
- 200 g šećera
- 150 g kokosovog brašna
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanil-šećer
- 1 kašika soka od limuna
- 1 dl mlijeka
Za fil:
- 5 žumanaca
- 150 g šećera
- 3 vanil-šećera
- 1 puding od vanile
- 2 kašike gustina
- 5 dl mlijeka
- 250 g margarina
- 100 g mljevenih lješnjaka
- 2 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
- 3 dl slatke pavlake
- 50 g kokosovog brašna
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati šećer i sok od limuna. Mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
2. U šam od bjelanaca dodati prašak za pecivo, kokosovo i pšenično brašno te polako promješati.
3. U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 30 min.
4. Toplu koru poprskati mješavinom mlakog mlijeka i vanil-šećera.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, šećer, vanil-šećer, gustin i prašak za puding od vanile. Sipati u ključalo mlijeko i uz neprestano miešanje kuhati na umjerenoj temperaturi dok se fil ne zgusne.
3. Margarin pjenasto umutiti i dodati u ohlađen puding od vanile. Zatim dodati lješnjake i polako promiješati.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati je u fil i promješati.
Finalni postupak:
1. Preko pripremljene kore premazati fil.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati je preko fila. Odozgo posuti kokosovim brašnom.
(Posaljirecept.rs)