Izvrsna torta: Zaljubljeni kokos
Sastojci:
Za kore:
- 4 jajeta
- 300 ml mlijeka
- 2 praška za pecivo
- 4 kašike kokosa
- 100 g šećera
- 300 g brašna
- crvena slastičarska boja
Za fil:
- 180 g kisele pavlake
- 50 g šećera u prahu
- 2 kašike margarina
- 60 g kokosa
Za preliv:
- 100 g bijele čokolade
- 1 kašika ulja
- crvena slastičarska boja
- šlag krem od čokolade
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 2 jajeta postepeno dodajući 50 g šećera.
2. Dodati malo crvene boje i 150 ml mlijeka, pa dobro umutiti mikserom.
3. Zatim dodati 150 g brašna, 1 prašak za pecivo i 2 kašike kokosa, te sve sjediniti varjačom.
4. Dobijenu smesu uliti u pleh i peći na 200°C dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru.
5. Ohlađene kore isjeći u oblik srca.
Fil:
1. Margarin umutiti sa šećerom u prahu pa dodati pavlaku.
2. Zatim dodati kokos i sve umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom, preklopiti drugom korom pa i nju premazati filom.
2. Otopiti čokoladu s uljem, dodati crvenu boju, te preliti preko torte.
3. Ostaviti tortu da se stegne i nakon toga ukrasiti je umućenim šlagom.
(Posaljirecept.rs)