Božanstvena delicija: Doboš rolat
Sastojci:
Za kore:
- 12 jaja
- 360 g šećera
- 240 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 8 jaja
- 500 g šećera
- 400 g čokolade
- 3 vanil-šećera
- 375 g margarina
Priprema:
Fil:
1. Pjenasto umutiti jaja postepeno dodajući šećer.
2. Presuti ih u odgovarajuću posudu i kuhati na pari uz neprestano mhešanje dok se smhesa ne zgusne.
3. Pred kraj dodati kockice čokolade i mhešati dok se ne rastope. Skloniti smhesu s vatre i ostaviti je da se ohladi.
4. Posebno umutiti margarin s vanil-šećerom, pa mu dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema i sve sjediniti mikserom.
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi ulupati bhelanca u čvrst snijeg, postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom. Potom ubacivati jedno po jedno žumance, uz neprestano mućenje. Na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo, pa sve lagano sjediniti.
2. Od dobijene smjese ispeći osam-devet tankih kora na poleđini podmazanog pravougaonog pleha ili u specijalnim plehovima za doboš tortu. Kore peći vrlo kratko u rerni zagrijanoj na 200°C.
3. Ispečene kore redati jednu na drugu i pokriti kuhinjskom krpom da se upare.
Finalni postupak:
1. Poredati dvije kore, jednu pored druge, tako da se malo preklapaju na susjednim ivicama. Premazati četvrtinom fila i sve zajedno uviti u rolat.
2. Postupak filovanja ponoviti na isti način s preostalim materijalom.
(pošaljirecept.rs/Foto: Bakini Slatkiši)