Brzi slatkiš: Medene susam štanglice

Deserti
Brzi slatkiš: Medene susam štanglice
Brzi slatkiš: Medene susam štanglice

Sastojci:

- 150 g šećera
- 80 ml meda
- 1 kašika vode
- 100 g susama
- 50 g kikirikija
- 1 vanil-šećer
- 20 g putera
- prstohvat soli
- ¼ kašičice sode bikarbone
- muškatni oraščić po ukusu
- ulje (za podmazivanje)

Priprema:

1. U šerpicu sipati šećer i med. Dodati prstohvat soli, muškatnog oraščića po ukusu i vodu.
2. Zagrijvati na umjerenoj temperaturi uz povremeno mješanje dok se šećer ne otopi, a nakon toga još dva-tri minuta.
3. Potom dodati susam i sitno isjeckan kikiriki, te kuhati uz neprekidno mhešanje pet minuta ili dok ne dobije lijepu karamel boju.
4. Skloniti s ringle, pa dodati puter, vanil-šećer i sodu bikarbonu.
5. Dobro promiješati kako bi se svi sastojci sjedinili, a zatim izliti u pleh ili na tacnu obloženu papirom za pečenje i premazanu uljem.
6. Dok je još toplo, isjeći nožem na štanglice, te ostaviti da se ohlade.

(pošaljirecept.rs) 

Ne propustite