Sočna torta od badema
Sastojci:
Za kore:
14 bjelanaca
400 g badema
400 g šećera
Za fil:
14 žumanaca
200 g šećera
100 g mljevenih lješnjaka
250 g margarina
50 g čokolade
5 dl slatke pavlake
Za dekoraciju:
100 g čokolade
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 7 bjelanaca u čvrst snijeg, pa postepeno dodavati 200 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. U šlag od bjelanaca dodati 200 g mljevenih badema i polako promješati varjačom.
3. U pleh obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180ºC 20 min. Koru ostaviti da se ohladi te je vertikalno preseći kako bi se dobile dvije kore.
4. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i podijeliti je na dva dijela.
Fil:
1. Žumanca i šećer umutiti mikserom, a potom ih kuhati na pari dok se fil ne zgusne.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen krem dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Na kraju dodati mljevene lešnike i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
2. Prvu koru premazati četvrtinom fila, pa preko fila ravnomerno rasporediti četvrtinu šlaga od slatke pavlake. Isti postupak (kora-fil-šlag) ponavljati dok se ne utroši pripremljen materijal.
3. Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom.
(Posaljirecept.rs)