Ukusne i fine: Slane krofnice

Hljeb i Peciva
Ukusne i fine: Slane krofnice
Ukusne i fine: Slane krofnice

Sastojci:

Za tijesto:

- 2,5 dl mlijeka
- 70 g putera
- 125 g brašna
- 4 jajeta
- 60 g kačkavalja
- 1 kašika pavlake
- so

Za fil:

- 400 g švapskog sira
- 200 g listova šunke

Priprema:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlijeko, puter i malo soli te kuhati dok ne proključa.
2. Skloniti sa ringle, dodati brašno i dobro izmiješati. Vratiti na ringlu i uz neprestano miješanje kuhati na umjerenoj temperaturi dok tijesto ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
3. Potom skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
4. U ohlađenu smjesu dodavati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom. Na kraju dodati pavlaku i kačkavalj te dobro izmiješati.
5. Pripremljenu smjesu sipati u poslastičarski džak i pomoću njega na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, istiskivati gomilice tijesta.
6. Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok tijesto ne porumeni.
7. Pečene krofnice ostaviti da se ohlade, a potom ih zarezati i napuniti švapskim sirom. Poslužiti ih uz listove šunke.

(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana) 

Ne propustite