Slatki užitak: Fantastična torta s bananama
Sastojci:
Za koru:
12 bjelanaca
300 g kristal šećera
1 kašika sirćeta
Za fil:
12 žumanaca
150 g kristal šećera
100 g šećera u prahu
9 kašika brašna
6 dl mlijeka
100 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
150 g mljevenih badema
Ostali sastojci:
1 kg banana
2 šlaga
Priprema:
Kora:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti sve vrijeme. Dodati sirće i nastaviti sa mućenjem još nekoliko minuta.
2. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje, sipati u nju pripremljenu smjesu za koru i poravnati. Staviti da se suši u zagrijanu rernu na 100ºC 90 min.
3. Osušenu koru vertikalno presjeći dva puta kako bi se dobile tri podjednake kore.
Fil:
1. Žumanca umutiti sa kristal šećerom.
2. Posebno umutiti brašno i 1,5 dl mlijeka, dodati smjesu od žumanaca i dobro izmiješati.
3. U manju šerpu sipati ostatak mlijeka i kuhati dok ne proključa. Zatim dodati smjesu od žumanaca i nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne. Potom skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
4. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, dodati u ohlađenu smjesu i izmiksati.
5. Pripremljen fil podijeliti na dva dijela, u prvi dio dodati otopljenu čokoladu, a u drugi dio mljevene bademe, te dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Banane oguliti i uzdužno presjeći napola.
2. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade, prekriti polovinom pripremljenih banana i naneti polovinu fila od badema. Preklopiti drugom korom, te isti postupak ponoviti još jednom kako bi se utrošio pripremljeni materijal.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu.
(Posaljirecept.rs)