Poslastica koja zavodi ukusom: Lokvanj torta

Deserti
Poslastica koja zavodi ukusom: Lokvanj torta
Poslastica koja zavodi ukusom: Lokvanj torta

Sastojci:

Za kore:

- 20 bjelanaca
- 4 žumanceta
- 20 kašika šećera
- 8 kašika brašna

Za fil:

- 16 žumanaca
- 300 g šećera
- 2 kesice pudinga od vanilije
- 8 dl mlijeka
- 250 g margarina
- 125 g putera
- 1 kašika nes kafe
- 100 g badema

Za dekoraciju:

- 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati pet kašika šećer i mutiti sve vrijeme. Dodati jedno žumance i umutiti mikserom.
2. U pripremljenu smjesu dodati dvije kašike brašna i polako promiješati varjačom.
3. Okrugli kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremlju smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.

Fil:

1. Bademe obariti, oljuštiti i samljeti na mašini za mljevenje.
2. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding od vanilije i mlijeko, te kuhati na pari i miješati sve dok se ne zgusne.
3. Zgusnuti fil ostaviti da se ohladi, dodati margarin i puter, te umutiti mikserom.
4. Fil podeliti na tri dijela. U prvi dio dodati nes kafu, a u drugi mljevene bademe.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od nes kafe i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od badema i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti žuti fil i preklopiti posljednjom korom.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati po želji.

(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana) 

Ne propustite