Slatka i fina: Čudesna torta

Deserti
Slatka i fina: Čudesna torta
Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.

Sastojci:

4 jajeta
100 g šećera
1 vanil-šećer
50 g brašna
50 g gustina
100 g mljevenih oraha
1 kašika ruma
2 dl mlijeka

Za fil I:

4 jajeta
200 g čokolade
140 g šećera
1 vanil-šećer
50 g brašna
250 g margarina
2 kašike ruma

Za fil II:

5 dl slatke pavlake
150 g mljevenih oraha
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g margarina

 

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Pred kraj mućenja dodati 25 g šećera i mutiti dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom. Dodati šam od bjelanaca i promiješati.
3. U pripremljenu smjesu dodati gustin, brašno, mlevene orahe i polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Ohlađenu koru poprečno presjeći dva puta kako bi se dobile tri kore. Kore poprskati mješavinom mleka i ruma.

Fil I:

1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, vanil-šećer i brašno pa umutiti mikserom.
2. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i promiješati. Pripremljenu smjesu kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađenu kremu dodati malo ruma i pjenasto umućeni margarin te umutiti mikserom.

Fil II:

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i pomiješati je sa mljevenim orasima.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila od čokolade i nanijeti polovinu šlaga sa mljevenim orasima. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru otopiti sa margarinom i preliti preko torte.

(Posaljirecept.rs)

Ne propustite