Poslastica koja zavodi okusom: Lokvanj torta
Sastojci:
Za kore:
20 bjelanaca
4 žumanceta
20 kašika šećera
8 kašika brašna
Za fil:
16 žumanaca
300 g šećera
2 kesice pudinga od vanile
8 dl mlijeka
250 g margarina
125 g putera
1 kašika nes kafe
100 g badema
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet bjelanca u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati pet kašika šećera i mutiti sve vrijeme. Dodati jedno žumance i umutiti mikserom.
2. U pripremljenu smjesu dodati dvije kašike brašna i polako promješati varjačom.
3. Okrugli kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu smjesu i peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još tri kore.
Fil:
1. Bademe obariti, oljuštiti i samljeti na mašini za mljevenje.
2. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati prašak za puding od vanilije i mlijeko, te kuhati na pari i miješati sve dok se ne zgusne.
3. Zgusnuti fil ostaviti da se ohladi, dodati margarin i puter, te umutiti mikserom.
4. Fil podijeliti na tri dijela. U prvi dio dodati nes kafu, a u drugi mljevene bademe.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od nes kafe i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od badema i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti žuti fil i preklopiti posljednjom korom.
2. Filovanu tortu premazati šlagom od slatke pavlake i dekorisati po želji.
(Posaljirecept.rs)