Torta od palačinki s jagodama koja će nestati u trenu
Ako ste vješti u pečenju palačinki i uspijete se suzdržati da ih većinu za vrijeme istog ne pojedete, ovo je recept kojeg ovog proljeća morate isprobati.
Sezona jagoda u punom je jeku, a mi nismo mogli propustiti priliku podijeliti s vama recept za tortu od dobitne kombinacije – jagoda, šlaga i palačinki. Za tortu ne treba puno znanja i truda, jedino morate biti vješti u pečenju tankih i mekih palačinki, i naravno potruditi se da koja u procesu i 'preživi'.
Ako niste ljubitelj šlaga umjesto njega možete napraviti jednostavnu bijelu slastičarsku kremu ili pak kremu s mascarponeom kao za tiramisu jer se jagode odlično slažu s laganim sirnim desertima. Od smjese iz našeg recepta trebalo bi nastati oko 20 palačinki. Stoga, ne preostaje vam ništa drugo nego da odmah zagrijete tavu i neka 'štancanje' započne!
Sastojci:
Za palačinke:
- 4 jaja
- 300 ml mlijeka
- 150 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- Malo limunove korice
- Mineralne vode po potrebi
Za kremu:
- 500 ml vrhnja za šlag
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanilije
- 1 mjerica jagoda
- 1-2 kašike šećera
Priprema:
1. Narežite jagode na četvrtine i pospite ih šećerom, pa ostavite tako nekoliko minuta kako bi pustile sok. Istucite slatko vrhnje za šlag u koje ste dodali ekstrakt vanilije i šećer u prahu i ostavite hladiti.
2. Napravite tijesto za palačinke tako da prvo pomiješate sve sastojke osim brašna i mineralne dok se ne sjedine te postepeno dodajete brašno, miješajući pjenjačom ili mikserom. Ako vam se čini da je smjesa pregusta dodajte malo mineralne. Smjesu za palačinke pustite neka odstoji oko pola sata.
3. Dok smjesa za palačinke odmara umiješajte jagode sa šećerom u šlag kremu (vilicom ih još možete malo zgnječiti) i neka se dobro povežu.
4. Dobro zagrijte tavu za palačinke. Možete ju namastiti ubrusom umočenim u rastopljeni maslac. Ispecite tanke palačinke. Kada su palačinke gotove pustite neka se ohlade.
5. Počnite slagati tortu od palačinki tako da na dno kalupa stavite palačinku pa na nju mješavinu šlaga i jagoda u tanjem sloju te opet jednu palačinku. Redajte palačinke i šlag kremu do vrha kalupa te završite s palačinkom.
6. Tortu pokrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku barem sat vremena. Što se duže hladi to bolje. Nakon hlađenja maknite foliju i posipajte sa šećerom u prahu te poslužite uz svježe jagode.
(punkufer.hr /Foto: Gulliver/Thinkstock)