Poslastica koju svi vole: Jafa torta
Sastojci:
Za kore:
- 9 bjelanaca
- 6 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 15 kašika mljevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 3 kašike ulja
Za fil I:
- 4 žumanceta
- 600 ml mlijeka
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 1 vanil-šećer
- 250 g margarina s ukusom vanile
Za fil II:
- 120 ml vode
- 220 g šećera
- 1 vanil-šećer
- 220 g mljevenih oraha
- 100 g čokolade
- 250 g margarina s ukusom maslaca
Ostalo:
- 450 g jafa keksa
- šlag
- 150 ml soka od pomorandže
Priprema:
Kore:
1. Tri bjelanceta umutiti pjenasto uz postepenim dodavanje 3 kašike šećera.
2. U gust šam dodati 2 žumanceta, jedno po jedno uz neprestano miksanje. Dodati 5 kašika mljevenih oraha, kašiku brašna i ulja i varjačom lagano promiješati.
3. Smjesu sipati u okrugli kalup veličine 28 cm. Peći na 200°C oko 12 minuta. Na isti način pripremiti još dvije kore.
Fil I:
1. Žumanca sjediniti sa 150 ml mlijeka i brašnom da nema grudvica.
2. Preostalo mlijeko sipati u šerpu, dodati šećer i staviti da provri. U ključalo mlijeko zakuhati razmućena žumanca, pa miješati dok se ne zgusne.
3. Kuhani fil skloniti s ringle i ostaviti da se skroz ohladi. Ohlađen fil sjediniti s phenasto umućenim margarinom s ukusom vanile.
Fil II:
1. Vodu, šećer i vanil-šećer staviti na šporet da vri oko 5 minuta a zatim dodati izlomljenu čokoladu.
2. Lagano miješati dok se čokolada ne otopi, a zatim skloniti s ringle i dodati mljevene orahe. Ostaviti fil da se ohladi, a zatim ga sjediniti s umućenim margarinom s ukusom maslaca.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za posluženje staviti koru, te je premazati s 1/4 fila I.
2. Preko fila I složiti jafa keks (čokoladom prema dole) prethodno umočen u sok od pomorandže. Preko jafe premazati ponovo 1/4 fila I.
3. Staviti drugu koru pa premazati fil II.
4. Na treću koru nanijeti ponovo fil I po istom redoslijedu kao i prvu koru.
5. Pripremiti šlag po uputsvu s kesice pa po želji dekorisati tortu.
(pošaljirecept.rs/Foto: Torte i kolači)