Nostalgija za starim medijima: Studio Ozenge predstavio Qleek (VIDEO)

Tehnostalgija
Nostalgija za starim medijima: Studio Ozenge predstavio Qleek (VIDEO)
Ideja za proizvodom nastala je kao posljedica nostalgije za muzičkim pločama, videokasetama, fotografijama ...

Qleek je izum studija Ozenge koji uz pomoć malih drvenih heksagona pretače sve vaše digitalne podatke u konkretan medij. Na tzv. Tappove možete postaviti svoje najdraže filmove, fotografije, muziku i sl. Svaki Tapp se pojedinačno koristi na posebnom playeru predviđenom za njih, a player bežično komunicira s USB-om u vašem kompjuteru. Svaki Tapp može se personalizovati ovisno o sadržaju te tako ne bi postojala dva ista drvena bloka, a u ponudi je i polica uz koju bi sav vaš digitalni materijal dobio privlačno naličje.

Ideja za proizvodom nastala je kao posljedica nostalgije za muzičkim pločama, videokasetama, fotografijama ili DVD-ovima koje smo svi nekada sakupljali i čuvali. Ovim putem ta bi tradicija bila obnovljena, ali na savremen način sa svim tehnologijama danas dostupnima.

Druga stvar koja je zasmetala dizajnere kod moderne tehnologije jest proces koji prethodi da bi uopšte slušali muziku ili pogledali neki film. Morate instalirati na kompjuteru potrebne aplikacije, spojiti kablove, prelaziti čitavu listu da bi došli do željenog sadržaja. U prošlosti je bilo dovoljno ubaciti kasetu u radio i poslušati omiljenog muzičara. Dizajneri su željeli pojednostaviti proces te 'povezati fizičko i digitalno'.

Projekt je još u stadiju finansiranja na stranici indiegogo.com, a postoji mogućnost i da zaživi u stvarnosti.

Izvor: 24sata.hr

Ne propustite