Nevjerovatno kremasta torta s jagodama!
Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
2 kašike kakaa
1,5 dl mlijeka
Za fil:
350 ml slatke pavlake
3 dl kisele pavlake
150 g šećera u prahu
250 g svježih jagoda
15 g želatina
Za dekoraciju:
200 ml slatke pavlake
150 g čokolade
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Potom ubacivati jedno po jedno žumance neprekidno muteći.
3. Dodati brašno, gustin i kakao pa polako promješati varjačom.
4. Okruglu tepsiju prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati u nju smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a zatim je poprečno presjeći napola. Polovine poprskati mlijekom.
Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šlag.
2. U dubljoj činiji sjediniti šlag od slatke pavlake s kiselom pavlakom.
3. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i promiješati da nabubri, pa ga dodati smjesi od pavlake i šlaga te promiješati varjačom.
4. Jagode isjeći na manje kocke i umešati u fil.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu pa preko nje nanijeti fil od jagoda i poravnati ga. Prekriti drugom korom.
2. Posebno pripremiti fil za dekoraciju. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja pa njome preliti izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti smjesu da se potpuno ohladi i stegne pa umutiti mikserom.
3. Tortu premazati kremom od čokolade.
(Posaljirecept.rs)