Vazdušaste krofne sa limunom

Hljeb i Peciva
Vazdušaste krofne sa limunom
U mlakoj vodi izmješati kvasac i šećer i ostaviti desetak minuta da nadođe. U dublji sud pomješati brašno, so, jaje, limun iscedite, a koricu limuna narendajte.

Sastojci:

• brašno 500 grama
• 1 jaje
• kašičica soli
• kašičica šećera
• 1/2 paketa kvasca
• pola limuna (sok i korica)
• 1 dcl mlake vode
• 2 dcl mlijeka    

Pripremanje:

U mlakoj vodi izmješati kvasac i šećer i ostaviti desetak minuta da nadođe. U dublji sud pomješati brašno, so, jaje, limun iscedite, a koricu limuna narendajte. Dodajte nadošli kvasac i zamijesite tijesto dodajući mlijeko koliko je potrebno da dobijete glatko tijesto. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da stoji na toplom oko sat vremena. Nadošlo tijesto premijesite i razvijte oklagijom na debljine 1 cantimetar i vadite krugove čašom. Ostavite da još malo stoje. Za to vrijeme zagrijte ulje i pržite sa obe strane da porumene. Gotove krofne pospite prah šećerom.

 

(Zena.blic.rs)

Ne propustite