Sjajna poslastica: Kiflice s makom

Deserti
Sjajna poslastica: Kiflice s makom
Sjajna poslastica: Kiflice s makom

Sastojci:

Za tijesto:

- 375 g brašna

- 1 prašak za pecivo

- 150 g putera

- 1 jaje

- 60 g šećera u prahu

- sok i kora od pola limuna

- 75 ml mlijeka

Za fil od maka:

- 200 g mljevenog maka

- 120 g šećera

- 110 ml mlijeka

- ribana korica od jednog limuna

Priprema:

Tijesto:

1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isječen na kockice, pa utrljati u suhe sastojke da bi se dobila mrvičasta smjesa.

2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promiješati. Postepeno sipati malo mlijeka i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.

Fil:

1. U šerpu sipati mlijeko i šećer, pa kuhati dok ne proključa.

2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmiješati i ostaviti po strani da se hladi.

Finalni postupak:

1. Odstojalo tijesto podijeliti na tri jufke.

2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podijeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.

3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrijanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.

 

(pošaljirecept.rs / Foto: Bakina Kujna) 

Ne propustite