Sjajna poslastica: Kiflice s makom
Sastojci:
Za tijesto:
- 375 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g putera
- 1 jaje
- 60 g šećera u prahu
- sok i kora od pola limuna
- 75 ml mlijeka
Za fil od maka:
- 200 g mljevenog maka
- 120 g šećera
- 110 ml mlijeka
- ribana korica od jednog limuna
Priprema:
Tijesto:
1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isječen na kockice, pa utrljati u suhe sastojke da bi se dobila mrvičasta smjesa.
2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promiješati. Postepeno sipati malo mlijeka i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
1. U šerpu sipati mlijeko i šećer, pa kuhati dok ne proključa.
2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmiješati i ostaviti po strani da se hladi.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti na tri jufke.
2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podijeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrijanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.
(pošaljirecept.rs / Foto: Bakina Kujna)