Izvrsni slatkiš: Kakao kolač
Sastojci:
Za koru:
- 100 g brašna
- 50 g šećera
- 4 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 kašika ruma
- 60 ml tople domaće kafe
- 180 ml čokoladnog mlijeka
Za preliv:
- 250 ml slatke pavlake
- 180 g čokolade za kuhanje
Za dekoraciju:
- 3 dl slatke pavlake
Priprema:
1. U činiji sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer.
2. Posebno umutiti jaja s uljem, pa dodati suhim sastojcima. Na kraju sipati toplu kafu i rum, te izmiksati da bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Manju tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju preručiti smjesu za koru. Poravnati je plastičnom špatulom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je izbockati i preliti čokoladnim mlekom.
Preliv:
1. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja, pa preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se ne rastopi.
Finalni postupak:
1. Topao preliv sipati preko ohlađene kore i ostaviti na hladnom da se stegne.
2. Kada se preliv nakon četiri sata stegne, slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome dekorisati kolač.
(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujina)