Izvrsni slatkiš: Kakao kolač

Deserti
Izvrsni slatkiš: Kakao kolač
Izvrsni slatkiš: Kakao kolač

Sastojci:

Za koru:

- 100 g brašna

- 50 g šećera

- 4 kašike kakaoa

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1/2 praška za pecivo

- 100 ml ulja

- 1 jaje

- 1 kašika ruma

- 60 ml tople domaće kafe

- 180 ml čokoladnog mlijeka

Za preliv:

- 250 ml slatke pavlake

- 180 g čokolade za kuhanje

Za dekoraciju:

- 3 dl slatke pavlake

 

Priprema:

1. U činiji sjediniti brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer.

2. Posebno umutiti jaja s uljem, pa dodati suhim sastojcima. Na kraju sipati toplu kafu i rum, te izmiksati da bi se dobila ujednačena smjesa.

3. Manju tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju preručiti smjesu za koru. Poravnati je plastičnom špatulom. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 min.

4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a potom je izbockati i preliti čokoladnim mlekom.

Preliv:

1. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja, pa preliti preko izlomljene čokolade i miješati dok se ne rastopi.

Finalni postupak:

1. Topao preliv sipati preko ohlađene kore i ostaviti na hladnom da se stegne.

2. Kada se preliv nakon četiri sata stegne, slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome dekorisati kolač.

 

(pošaljirecept.rs/Foto: Bakina Kujina) 

Ne propustite