Prozračni čokoladni kolač kojeg obožavate, samo to još ne znate!
Ovaj prozračni čokoladni kolač je nešto između čokoladnog moussea i ganacha. Dok ga jedete topi vam se u ustima i podsjeća na domaći čokoladni puding s milionima prozračnih mjehurića. Prodano? Ma, nama ne morate reći dva puta!
Za ovu divotu će vam trebati:
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 6 jaja
- malo soli
- 200 g čokolade sa 70% kakaa
- 50 g mliječne čokolade
- 100 g samljevenih badema
- 1 mahuna vanilije
- 1 prašak za pecivo
- 2 velike kašike škrobnog brašna
Priprema:
Čokoladu otopite na parnoj kupelji s maslacem. Bjelanjke i žumanjke odvojite te od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg (s malo soli). U žumanjke mikserom umutite šećer i sjemenke 1 mahune vanilije. Dodajte čokoladu, samljevene bademe i snijeg od bjelanjaka. Pomješajte 2 kašike škrobnog brašna i prašak za pecivo. Dodajte u čokoladnu smjesu. Smjesu stavite u kalup za tortu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili u više manjih kalupa, po želji. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
(dobrahrana.jutarnji.hr)