Brzo i ukusno: Pogačice s tunjevinom

Hljeb i Peciva
Brzo i ukusno: Pogačice s tunjevinom
Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišne masnoće.

Sastojci:

– 12 palačinki
– 2 konzerve tunjevine
– 150 g kečapa
– 250 g kačkavalja
– 3 dl pavlake
– 2 jajeta
– susam
– mješavine začina

Priprema

1. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišne masnoće.
2. Kačkavalj izrendati na krupno rende pa sjediniti sa tunjevinom i kečapom. Dodati začine po ukusu i polako promiješati.
3. Uzeti jednu palačinku te po njoj rasporediti gomilice nadjeva od tunjevine. Preklopiti drugom palačinkom pa i po njoj na istim mjestima rasporediti nadjev.
Postupak ponoviti još tri puta i završiti šestom palačinkom. Posljednju palačinku ne filovati.
4. Potom manjim okruglim kalupom utiskivati krugove oko nadjeva kako bi se oblikovale  pogačice. Na isti način od preostalih palačinki i nadjeva oblikovati još pogačica.
5. Posebno umutiti pavlaku sa jajima.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i po njemu rasporediti pogačice. Preliti ih kašičicom smjese od pavlake i posuti susamom.
7. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni.

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 58)

Ne propustite