Sočne voćne kocke: Đus kocke

Deserti
Sočne voćne kocke: Đus kocke
Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera muteći dok se ne otop

Sastojci:

Za koru:

- 6 jaja
 -6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl ulja

Za fil:

- 300 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 3 dl slatke pavlake
- 100 g putera
- 10 g želatina u prahu
- rendana kora od jednog limuna

Za glazuru:

- 7 dl đusa
- 2 pudinga od vanile
- 4 kašike šećera

 

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 2 kašike šećera muteći dok se ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanaca sa uljem pa dodati šam od bjelanaca, brašno, prašak za pecivo i kakao te polako promješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180˚C 25 min.

Fil:

1. Umutiti puter sa šećerom u prahu pa sjediniti sa krem sirom i dobro izmješati.
2. Potom dodati šlag od slatke pavlake, rendanu koru limuna i nabubreli želatin (želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri). Sve sastojke polako promješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Glazura:

1. U šerpu sipati 5 dl đusa, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno razmutiti puding u preostalom đusu pa sipati u ključali sok i kuhati dok se ne zgusne.

Finalni postupak:

1. Koru premazati filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Zatim preliti mlakom glazurom od đusa i ostaviti da se ohladi. Dekorisati po želji.

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 58)

Ne propustite