Nešto malo drugačije: Torta sa rogačem
Sastojci:
Za kore
– 10 jaja
– 150 g šećera u prahu
– 3 bjelanceta
– 150 g rogača
– 5 kašika brašna
– 1/2 kašičice cimeta
– 3 kašike kakaa
– 1 prašak za pecivo
Za fil
– 3 žumanceta
– 200 g šećera
– 5 kašika gustina
– 5 dl mlijeka
– 100 g čokolade
– 250 g margarina
– 1 limun
Priprema
Kore:
1. Umutiti 10 žumanaca sa 250 g šećera u prahu.
2. Posebno umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa sjediniti sa smjesom od žumanaca i polako promješati varjačom.
3. Dodati rogač, brašno, cimet, kakao i prašak za pecivo. Sve sastojke polako promješati varjačom.
4. Kockastu tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu smjese za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20 min.
5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno presjeći napola. Na isti način ispeći još jednu koru pa je takođe presjeći napola kako bi se dobile ukupno četiri kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa žumancima, šećerom i gustinom pa sipati u ključalo mlijeko. Kuhati uz neprestano miješanje da se zgusne.
3. U vruć fil dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
4. Kada se fil ohladi, postepeno u njega dodavati kašiku po kašiku umućenog margarina sve vreme muteći mikserom.
5. Na kraju dodati sok od 1/2 limuna i rendanu koru limuna.
Finalni postupak:
Kore premazati pripremljenim filom i naslagati ih jednu na drugu. Ostatkom fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.
(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 58)