Savršen slani delikates: Štrudlice s piletinom

Hljeb i Peciva
Savršen slani delikates: Štrudlice s piletinom
Savršen slani delikates: Štrudlice s piletinom

Sastojci:

- 500 g mekog brašna tip 400

- 20 g svježeg kvasca

- 1 kašičica šećera

- 100 ml ulja

- 100 ml mlijeka

- 150 ml jogurta

- 400 g pilećeg bijelog mesa

- 1 praziluk

- 200 g kačkavalja

- 1 jaje

- susam

- ulje, so

Priprema:

1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mlijeko s izmrvljenim kvascem, kašičicom šećera i brašna, pa dobro izmiješati da ne ostanu grudvice. Prekriti suhom krpom i ostaviti na toplom da nadođe.

2. U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodati kašičicu soli i promiješati. Sipati nadošao kvasac, ulje i jogurt, te postepeno dodavati preostalo brašno i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješano tijesto ostaviti na toplom da nadođe.

3. Dok tijesto nadolazi, pripremiti fil. Na malo ulja propržiti praziluk isječen na kockice, pa dodati mljevenu piletinu i pržiti dok meso ne promijeni boju. Nastaviti dinstanje uz povremeno dolivanje vode dok se meso termički ne obradi, a suvišna tečnost ne uvri.

4. Nadošlo tijesto oklagijom istanjiti u pravougaonik. Duž jednog kraja rasporediti polovinu fila od mesa i posuti je polovinom rendanog sira. Tijesto dopola urolati, a potom ga presjeći okruglim zupčastim nožem. Oblikovanu veknu isjeći na manje komade. Na isti način iskoristiti preostali materijal.

5. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega štrudlice od mesa. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.

(pošaljirecept.rs/ Foto: Bakina Kujna) 

Ne propustite