Ukusno i slatko: Medeni krem kolač
Sastojci:
Za kore:
- 400 g brašna
- 150 g šećera
- 500 g margarina
- 50 g meda
- 5 kašika mlijeka
- 1 jaje
- 1 kašičica soda bikarbone
- ulje
Za fil:
- 12 kašičica griza
- 100 g margarina
- 100 g šećera
- 6 dl mlijeka
- 5 kašika šećera
- sok ili rendana kora od 1/2 limuna
Ostalo:
- 200 g pekmeza od kajsije
Za glazuru:
- 3 kašike vode
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašike šećera
Priprema:
Kore:
1. Isjeckati margarin na kocke, pa staviti u šerpicu. Dodati šećer, mlijeko, jaje i med, te kuhati na pari uz neprestano miješanje. Nakon toga ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađenu smjesu postepeno dodavati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom, a zatim dobro umijesiti tijesto.
3. Napraviti 4 jufke, pa ih ostaviti da odstoje 30 minuta.
4. Svaku jufku razvući oklagijom na veličinu 30×40 cm.
5. Poleđinu pleha premazati uljem, pa peći svaku koru posebno na 200°C dok ne porumeni.
Fil:
1. Zagrijati mlijeko sa šećerom, postepeno dodavati griz i miješati dok se ne zgusne.
2. Posebno umutiti margarin sa šećerom i limunom, te sjediniti s ohlađenim grizom.
Finalni postupak:
1. Kore premazivati najprije pekmezom, a zatim filom i redati jednu na drugu. Završiti s filom.
2. U šerpici skuhati vodu sa šećerom. Skloniti s ringle, dodati kakao i promiješati dok se ne otopi.
3. Premazati cio kolač, pa ga ostaviti da se ohladi jedan dan prije služenja.
4. Sjeći mokrim nožem na željene oblike.
(pošaljirecept.rs)