Nevjerovatno kremasta torta s jagodama

Deserti
Nevjerovatno kremasta torta s jagodama
Nevjerovatno kremasta torta s jagodama!

Sastojci:

Za koru:

- 4 jajeta

- 4 kašike šećera

- 2 kašike brašna

- 2 kašike gustina

- 2 kašike kakaa

- 1,5 dl mleka

Za fil:

- 350 ml slatke pavlake

- 3 dl kisele pavlake

- 150 g šećera u prahu

- 250 g svježih jagoda

- 15 g želatina

Za dekoraciju:

- 200 ml slatke pavlake

- 150 g čokolade

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šaum postepeno dodaju šećer.

2. Potom ubacivati jedno po jedno žumance neprekidno muteći.

3. Dodati brašno, gustin i kakao pa polako promiješati varjačom.

4. Okruglu tepsiju prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati u nju smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 min.

5. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno presjeći napola. Polovine poprskati mlijekom.

Fil:

1. Slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu u čvrst šlag.

2. U dubljoj činiji sjediniti šlag od slatke pavlake s kiselom pavlakom.

3. Želatin preliti sa 6 kašika hladne vode i promiješati da nabubri, pa ga dodati smjesi od pavlake i šlaga te promiješati varjačom.

4. Jagode isjeći na manje kocke i umiješati u fil.

Finalni postupak:

1. Prvu koru vratiti u kalup za tortu pa preko nje nanijeti fil od jagoda i poravnati ga. Prekriti drugom korom.

2. Posebno pripremiti fil za dekoraciju. Slatku pavlaku zagrijati do tačke ključanja pa njome preliti izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti smjesu da se potpuno ohladi i stegne pa umutiti mikserom.

3. Tortu premazati kremom od čokolade.

(pošaljirecept.rs/ Foto: Bakina Kujna) 

Ne propustite