Za prste polizati: Torta sa oreo keksom
Sastojci:
Kora:
- 25o grama Oreo keksa
- 80 grama maslaca
Krema:
- 525 grama krem sira
- 90 grama šećera
- 1,5 kašika arome vanilije
-15 grama želatina
-75 ml vode
-3oo ml vrhnja za šlag
-300 grama bijele čokolade
-150 grama Oreo keksa
-3o ml soka od limuna
-malo ribane korice od limuna
Glazura:
-100 ml vrhnja za šlag
-100 grama čokolade za kuhanje
Način pripreme:
1. Keks za koru dobro isitniti,pomješati sa maslacem i od toga u kalupu 20 ili 22 napraviti podlogu za tortu.
Fil:
1. Sir,šećer,aromu vanilije pomješati mikserom ,dodati malo limunovog soka.
2. Želatin staviti u hladnu vodu-75 ml i ostaviti da nabubri.
3. U vrhnje za šlag dodati otopljenu čokoladu i blago zagrijan nabubreli želatin toliko da se on otopi.Sad ovu kremu i kremu sa sirom sastaviti,dodati rendanu koricu limuna i ostatak soka od limuna.U kreme dodati izdrobljen na komadiće Oreo keks i masu sasuti u kalup na podlogu.Najbolje preko noci ostaviti u frižideru.Nemojte se zabrinuti zbog fila koji će biti više tečan jer će se od želatina stvrdnuti.
3. Za glazuru lagano zagrijati vrhnje za šlag,dodati čokoladu i kad dobijete finu kremu nanjeti je na tortu.Ako još imate keksa komadićima ukrasite tortu.
(Tortekolaci.com)