Savršena poslastica neobičnog izgleda: Doboš torta
Sastojci:
Za pet kora:
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
Za fil:
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 300 g maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
Za glazuru:
- 150 g šećera
Za dekoraciju:
- 3 kašike tucanog prženog lješnjaka
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa u dobijenu smjesu dodajte brašno da dobijete rjeđe glatko tijesto. Od tijesta pecite pet jednakih kora na prevrnutoj šerpi od tri litra. Za jednu koru stavite jednu kutlaču smjese, pa razvucite po prevrnutoj namazanoj šerpi posutoj brašnom. Jaje, šećer i čokoladu kuhajte na pari. Kad se krem zgusne, ostavite da se hladi. Zatim ga stavite s pjenastu umućenim maslacem. Nafilujte četiri kore. Posljednju koru prelijte karamelizovanim šećerom i odmah je nožem isjecite na trouglastu parčad. Između parčadi stavljajte fil istisnut kolačarskim špricem.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" , Specijalno izdanje, broj 1)