Torta u kojoj ćete uživati: Pripremite ukusnu kikiriki tortu
Sastojci:
Za kore:
- 10 bjelanaca
- 20 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 g pečenog usitnjenog kikirikija
Za fil:
- 10 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 2 kašike vode
- 250 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 100 g čokolade
- 250 g margarina
- 300 g pečenog usitnjenog kikirikija
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- pola kašike margarina
- 2 kašike mlijeka
- 2 kašike neslanog kikirikija
Priprema:
Umutite bjelanca sa šećerom, umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodajte kikiriki. Pecite u velikom podmazanom plehu oko 45 minuta na 180 stepeni. Gotovu koru isjecite na dva dijela. Za fil pjenasto umutite margarin sa žumancima i šećerom u prahu. Karamelizujte 100 g šećera, a kad porumeni, dodajte dvije kašike vode i ostatak šećera. Masu kuhajte dok se ne zgusne, pa dodajte čokoladu. Ohlađenu masu sjedinite s umućenim žumancima i na kraju umješajte kikiriki i vanilin šećer. Nafilujte obje kore, tortu prelijte glazurom koju ste napravili od čokolade, margarina i milijeka, pa je pospite kikirikijem.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1)