Torta u kojoj ćete uživati: Pripremite ukusnu kikiriki tortu

Deserti
Torta u kojoj ćete uživati: Pripremite ukusnu kikiriki tortu
Torta u kojoj ćete uživati: Pripremite ukusnu kikiriki tortu

Sastojci: 

Za kore: 

- 10 bjelanaca 
- 20 kašika šećera 
- 5 kašika brašna 
- 1 prašak za pecivo 
- 150 g pečenog usitnjenog kikirikija 

Za fil: 

- 10 žumanaca 
- 100 g šećera u prahu 
- 2 kašike vode 
- 250 g šećera u prahu 
- 2 vanilin šećera 
- 100 g čokolade 
- 250 g margarina 
- 300 g pečenog usitnjenog kikirikija 

Za glazuru: 

- 100 g čokolade 
- pola kašike margarina 
- 2 kašike mlijeka 
- 2 kašike neslanog kikirikija 

Priprema: 

Umutite bjelanca sa šećerom, umiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodajte kikiriki. Pecite u velikom podmazanom plehu oko 45 minuta na 180 stepeni. Gotovu koru isjecite na dva dijela. Za fil pjenasto umutite margarin sa žumancima i šećerom u prahu. Karamelizujte 100 g šećera, a kad porumeni, dodajte dvije kašike vode i ostatak šećera. Masu kuhajte dok se ne zgusne, pa dodajte čokoladu. Ohlađenu masu sjedinite s umućenim žumancima i na kraju umješajte kikiriki i vanilin šećer. Nafilujte obje kore, tortu prelijte glazurom koju ste napravili od čokolade, margarina i milijeka, pa je pospite kikirikijem. 

(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1) 

Ne propustite