Božanstvena poslastica: Krempita s jagodama

Deserti
Božanstvena poslastica: Krempita s jagodama
Božanstvena poslastica: Krempita s jagodama

Sastojci:

Za koru:

- 5 žumanaca
- 1 jaje
- 7 kašika šećera
- 5 kašika ulja
- 1 šolja (2 dl ) mlijeka
- 8 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo

Za fil:

- 200 g šećera
- 3 pudinga od jagode
- 7 dl vode
- 500 g jagoda
- 5 bjelanaca
- 6 kašika šećera

Priprema:

Kora:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca i jaje sa šećerom. Dodati ulje, mlijeko i brašno pomješano sa praškom za pecivo i izmiksati da bi se dobila ujednačena smjesa.
2. Dobijenu masu izliti u nauljenu, brašnom posutu dublju pravougaonu tepsiju.
3. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok se kora ne odvoji od ivica tepsije. Ostaviti da se ohladi.

Fil:

1. Isjeckati jagode na kockice pa sjediniti sa šećerom, sipati 5 dl vode i promešati. Sačekati da proključa pa nastaviti sa kuhanjem još 15 minuta.
2. U manjoj posudi razmutiti puding od jagode sa preostalom vodom pa sipati u ključalu smjesu. Nastaviti sa kuhanjem na umjerenoj temperaturi neprekidno mješajući dok se ne zgusne.
4. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa postepeno dodavati šećer muteći mikserom dok se ne dobije čvrst šaum.
5. Dobijeni šaum postepeno dodavati u vruć krem od jagoda i lagano miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa.
Finalni postupak:
1. Vrućim filom preliti ohlađenu koru. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne pa iseći na kocke željene veličine.

(pošaljirecept.rs) 

Ne propustite