Šarene i ukusne: Proljetne kocke
Sastojci:
Za koru:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike mljevenih badema
- 1 vanil-šećer
Za fil I:
- 1 puding od čokolade
- 3 kašike šećera
- 3 dl mlijeka
- 125 g putera
Za fil II:
- 300 g malina
- 100 g šećera
- 10 g želatina u prahu
Za dekoraciju:
200 g marcipana
zelena i crvena prehrambena boja
180 g džema od višanja
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca razdvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanil-šećer muteći sve vrijeme.
2. U snijeg od bjelanaca dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći. Na kraju dodati brašno i bademe pa polako promiješati varjačom.
3. Pravougli pleh prekriti papirom za pečenje pa razliti u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa preseći uzdužno na tri dijela.
Fil II:
1. U šerpu sipati 2 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa. Posebno umutiti puding od čokolade sa preostalim mlijekom pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umherenoj temperaturi neprekidno mhešajući dok se ne zgusne.
2. Puter phenasto umutiti te dodati u ohlađeni puding i izmiksati.
Fil II:
1. Maline usitniti u blenderu pa sjediniti sa šećerom i kuhati dok masa ne proključa. Skloniti sa ringle.
2. Želatin pripremiti po uputstvu sa pakovanja i umiješati u toplu smjesu od malina. Ostaviti da se ohladi i počne da želira. Tokom mirovanja povremeno promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati čokoladni filom pa prekriti drugom korom. Zatim nanijeti fil od malina i završiti sa trećom korom.
2. Gornju koru premazati sa malo džema od višanja.
3. U malo marcipana dodati crvenu a u veći dio zelenu prehrambenu boju i mijesiti dok se ne dobije ujednačena nijansa. Potom zeleni marcipan istanjiti pomoću oklagije između dva papira za pečenje a od crvenog oblikovati cvjetiće. Istanjenim zelenim marcipanom prekriti gornju koru kolača.
4. Sačekati da se kolač stegne pa ga isjeći na kocke i dekorisati cvjetićima.
(posaljirecept.rs)