Savršen slatkiš: Čokoladna torta s bananama
Sastojci:
Za kore:
- 8 bjelanaca
- 250 g šećera
- 50 g čokolade za kuhanje
- 50 g margarina
- 120 g brašna
- 2 dl mlijeka
Za fil:
- 8 banana
- 8 žumanaca
- 5 dl mlijeka
- 100 g brašna
- 2 vanil-šećera
- 200 g šećera
- 250 g margarina
- 150 g čokolade za kuhanje
- 100 g mljevenih badema
- 3 kašike ulja
Za dekoraciju:
- 4 banane
- 50 g čokolade
- 2 krem šlaga od čokolade
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 4 bjelanceta u čvrst snijeg, postepeno dodavati 125 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno sjediniti 25 g čokolade za kuhanje i 25 g margarina, pa otopiti na pari.
3. Kada se otopljena smhesa ohladi, dodati umućena bhelanca, 60 g brašna i polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC 30 min. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, te je poprskati sa 1 dl mlijeka.
5. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru i poprskati je mlijekom.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, žumanca, šećer, vanil-šećer i brašno, pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje kako bi se zgusnulo.
3. Zatim skloniti sa ringle, dodati izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne otopi.
4. U ohlađenu smjesu dodati margarin i umutiti mikserom.
5. Pripremljen fil podijeliti na dva dijela, te u jedan dio dodati mljevene bademe i promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati filom od badema i odozgo utisnuti banane uzdužno isječene na polovine.
2. Prekriti drugom korom, premazati filom od čokolade, pa ponovo utisnuti banane.
3. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu. Odozgo poslagati banane i preliti ih otopljenom čokoladom.
(posaljirecept.rs)