Čokoladni fudge torta Rudolpha van Veena
Sastojci
⦁ 300 ml vode
⦁ 90 g kakao praha
⦁ 250 g brašna
⦁ 500 g šećer a
⦁ 9 g soli
⦁ 2 praška za pecivo
⦁ 1 vanilin štapić
⦁ 350 ml mlaćenice
⦁ 130 ml ulja od kikirikija
⦁ 3 jaja
Za čokoladnu fudge kremu:
⦁ 250 g maslaca
⦁ 300 g šećer u prahu
⦁ 200 g tamne čokolade
⦁ 2 kašike kakaa u prahu
⦁ 100 g creme fraiche
Pripremanje:
1. Zagrijte pećnicu na 170°. Zakuhajte 300 ml vode i umiješajte kakao u prahu te potom ohladite. Pomiješajte brašno, šećer, sol, prašak za pečenje. Prerežite vanilin štapić i izdvojite vaniline sjemenke nožem. Dodajte ih u smjesu s brašnom.
2. Dodajte mlaćenicu, ulje i jaja pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte zatim smijesu koju ste dobili miješajući vodu i kako u prahu i ostavite cijelu smjesu da "odmori" sat vremena.
3. Namastite pleh u kojem ćete peći tortu. Za svaki slučaj stavite i papir za pečenje. Ulijte smjesu i pecite kojih 50 minuta dok ne postane zlaćana pa pustite da se ohladi
4. Za kremu izradite smjesu od maslaca i žutanjka dok ne postane pahuljasta. Otopite čokoladu na parnoj kupelji (bagna mariji). Dodajte preostale sastojke i miješajte kojih 4 minute. Rasporedite kremu po tijestu.
(Dobra Hrana)