Kolač od keksa i čokolade koji se ne peče
Sastojci
⦁ 350 g oreo keksa ili nekih drugih s kremastim punjenjem u sredini
⦁ 150 g maslaca (otopljenog)
⦁ 2 čajne kašičice želatine u prahu
⦁ 60 ml hladne vode
⦁ 300 g slatkog vrhnja (vrhnja za šlag)
⦁ 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije
⦁ 110 g šećera
⦁ 200 g otopljene bijele čokolade
⦁ 400 g kremastog sira (može i milerama ili creme fraiche)
⦁ *dodatni preljev od karamele po želji
⦁ *otopljena crna čokolada za ukrašavanje
Pripremanje:
1. Kekse stavite u blender i usitnite ih, a zatim sjedinite otopljenim maslacem u homogenu smjesu. Rasporedite po plehu za pite, a zatim ostavite u frižideru najmanje 30 minuta kako bi se smjesa stisnula
2. U malu posudicu stavite hladnu vodu, a zatim dodajte i želatinu, stavite na laganu vatru i uz kontinuirano miješanje zagrijavajte dok želatina potpuno ne nestane.
3. U posebnoj zdjeli izradite kremu od kremastog sira, šlaga, ekstrakta vanilije i šećera pa izradite u glatku smjesu. Umiješajte zatim otopljenu želatinu i dodajte otopljenu bijelu čokoladu. Dodajte još malo keksa (ne fine smjese nego grubo natrgajte da ostanu komadići), zatim tako pripremljenu smjesu rasporedite preko ohlađene smijese keksa i maslaca.
4. Ostavite u frižideru još barem sat-dva da se smjesa dobro ohladi, a najbolje bi bilo preko noći, ako uspijete izdržati. Po želji prelijte otopljnom crnom čokoladom ili karamelom.
(Dobra Hrana)