Buhtlice sa kobasicama

Hljeb i Peciva
Buhtlice sa kobasicama
U odgovarajuću duboku zdjelu staviti brašno. Dodati sol i izmiješati.

Sastojci:

Za tijesto:

- 400 grama brašna
- 2 kašike soli
- malo mlijeka
- 1 kašičica instant kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 2 jaja

Za punjenje:

- nekoliko pilećih kobasica

Za premazivanje

- 1 žumace

Za posipanje

- susam

Pripremanje: 

1. U odgovarajuću duboku zdjelu staviti brašno. Dodati sol i izmiješati.
2. U dubljem lončiću zagrijati malo mlijeka, skinuti s vatre, dodati kvasac i kašičicu šećera. Ostaviti da stoji 5 minuta kako bi nadošlo. Zatim dodati 1 kašiku brašna, 3 kašike ulja i 2 jaja, a onda sve skupa dobro izmiješati kako bi se sastojci sjedinili.
3. Prethodno pripremljenu smjeu dodati u zdjelu s brašnom, te zakuhati tijesto. Poklopiti poklopcem ili kuhinjskom krpom i ostaviti da stoji pola sata kako bi naraslo.
4. Tijesto izraditi na pobrašnjenoj radnoj površini, napraviti od njega loptice i svaku lopticu razviti oklagijom. Isjeći svaku lopticu na kvadratiće, pa u svaki kvadratić urolati po 1/4 kobasice.
5. Odgovarajući pleh podmazati i poredati u njega buhtlice, a rernu uključiti na 220 stepeni C da se zagrijava.
6. Žumanca pjenasto umutiti pa pomoću kuhinjske četke lijepo premazati buhtlice. Posuti ih susamom i peći oko 15 minuta na 220 stepeni C.

(Recept objavljen u časopisu Pošalji recept, broj 39)

Ne propustite