Čarolija okusa: Šareni kuglof preliven čokoladom

Deserti
Čarolija okusa: Šareni kuglof preliven čokoladom
Šareni kuglof

Sastojci:

- 4 jajeta

- 2 dl jogurta

- 250 g šećera

- 2 dl ulja

- 300 g brašna

- 1 kesica praška za pecivo

- 3 kašike kakaa

- malo maslaca

- 1 kašika prezli

Za preliv:

- 50 g crne čokolade

- 1 kašika ulja

 

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom. Dodati  jogurt, ulje i umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve sjediniti. Smjesu podijeliti na dva dijela: u jedan dodati kakao i promiješati. Kalup podmazati omekšalim maslacem, posuti prezlama, a potom naizmjenično sipati po 2 kašike žute i crne smjese (preko žute sipati crnu, a preko crne žutu dok se ne utroši materijal). Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 50 minuta. Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i preliti ohlađen kuglof. Dekorisati po želji.

(Recept objavljen u časopisu "Njam - njam" Super kuhar, broj 48) 

Ne propustite