Čarolija okusa: Šareni kuglof preliven čokoladom
Šareni kuglof
Sastojci:
- 4 jajeta
- 2 dl jogurta
- 250 g šećera
- 2 dl ulja
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 3 kašike kakaa
- malo maslaca
- 1 kašika prezli
Za preliv:
- 50 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom. Dodati jogurt, ulje i umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve sjediniti. Smjesu podijeliti na dva dijela: u jedan dodati kakao i promiješati. Kalup podmazati omekšalim maslacem, posuti prezlama, a potom naizmjenično sipati po 2 kašike žute i crne smjese (preko žute sipati crnu, a preko crne žutu dok se ne utroši materijal). Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 50 minuta. Na tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i preliti ohlađen kuglof. Dekorisati po želji.
(Recept objavljen u časopisu "Njam - njam" Super kuhar, broj 48)