Raskošna kokos torta idealna je poslastica

Deserti
Raskošna kokos torta idealna je poslastica
Kokos torta

Sastojci:

Za kore:

- 10 bjelanaca

- 300 g šećera

- 1 kašika jakog sirćeta

- 2 kašike brašna

- 200 g kokosovog brašna

Za fil:

- 10 žumanaca

- 200 g šećera u prahu

- 150 ml mlijeka

- kašika gustina

- 250 g margarina

Za dekoraciju:

- 2 kesice šlaga

Priprema:

Umutite čvrst snijeg pd bjelanaca i u njega sipajte kašiku po kašiku šećera. Zatim i sirće. Lagano umješajte brašno i kokosovo brašno. Tijesto preručite u dobro podmazan pleh. Pecite oko pola sata na 150 stepeni. Za fil umutite žumanca i šećer u prahu, sipajte mlijeko, gustin i brašno, pa kuhajte na pari da dobijete gust krem. Ohladite ga i sastavite s pjenasto umućenim margarinom, pa tom smjesom filujte kore. Tortu ukrasite šlagom ili po želji.

(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1) 

Ne propustite