Raskošna kokos torta idealna je poslastica
Kokos torta
Sastojci:
Za kore:
- 10 bjelanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika jakog sirćeta
- 2 kašike brašna
- 200 g kokosovog brašna
Za fil:
- 10 žumanaca
- 200 g šećera u prahu
- 150 ml mlijeka
- kašika gustina
- 250 g margarina
Za dekoraciju:
- 2 kesice šlaga
Priprema:
Umutite čvrst snijeg pd bjelanaca i u njega sipajte kašiku po kašiku šećera. Zatim i sirće. Lagano umješajte brašno i kokosovo brašno. Tijesto preručite u dobro podmazan pleh. Pecite oko pola sata na 150 stepeni. Za fil umutite žumanca i šećer u prahu, sipajte mlijeko, gustin i brašno, pa kuhajte na pari da dobijete gust krem. Ohladite ga i sastavite s pjenasto umućenim margarinom, pa tom smjesom filujte kore. Tortu ukrasite šlagom ili po želji.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1)