Ukusna i osvježavajuća: Pripremite tortu Tropikanu
Sastojci:
Za koru:
- 5 jaja
- 140 g šećera
- 130 g brašna
Za fil:
- konzerva ananasa
- 250 ml soka od ananasa
- 250 ml vode
- 50 g šećera
- 500 g šlaga
- 40 g gustina
- 100 g šećera u prahu
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom, dodajte snijeg od bjelanaca i na kraju brašno. Tijesto sipajte u veći podmazani pleh i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni. Koru podijelite na dva dijela. Za fil pomiješajte sok od ananasa s vodom i šećerom. U malo soka rastvorite gustin. Ostatak stavite da se kuha, pa kad provri, dodajte razmućeni gustin i kuhajte da dobijete gušći krem. Kad se krem ohladi, dodajte sjeckani ananas i polovinu umućenog šlaga, pa filujte kore. Po želji donji koru natopite rumom. Tortu ukrasite preostalim šlagom, kockama ananasa, kriškama narandže i nekim drugim voćem.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1)