Ukusna i osvježavajuća: Pripremite tortu Tropikanu

Deserti
Ukusna i osvježavajuća: Pripremite tortu Tropikanu
Ukusna i osvježavajuća: Pripremite tortu Tropikanu

Sastojci:

Za koru:

- 5 jaja

- 140 g šećera

- 130 g brašna

Za fil:

- konzerva ananasa

- 250 ml soka od ananasa

- 250 ml vode

- 50 g šećera

- 500 g šlaga

- 40 g gustina

- 100 g šećera u prahu

Priprema:

Umutiti žumanca sa šećerom, dodajte snijeg od bjelanaca i na kraju brašno. Tijesto sipajte u veći podmazani pleh i pecite dvadesetak minuta na 200 stepeni. Koru podijelite na dva dijela. Za fil pomiješajte sok od ananasa s vodom i šećerom. U malo soka rastvorite gustin. Ostatak stavite da se kuha, pa kad provri, dodajte razmućeni gustin i kuhajte da dobijete gušći krem. Kad se krem ohladi, dodajte sjeckani ananas i polovinu umućenog šlaga, pa filujte kore. Po želji donji koru natopite rumom. Tortu ukrasite preostalim šlagom, kockama ananasa, kriškama narandže i nekim drugim voćem.

(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja" Specijalno izdanje, broj 1) 

Ne propustite