Torta 'Ljubavno gnijezdo': Idealna za obradovati voljenu osobu

Deserti
Torta 'Ljubavno gnijezdo': Idealna za obradovati voljenu osobu
U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg.

Sastojci:

za koru I

– 10 bjelanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 6 kašika griza

za koru II

– 10 bjelanaca
– 20 kašika šećera
– 2 kašike sirćeta
– 10 kašika oraha
– 4 kašike prezle
– 2 kašike brašna

za fil

– 20 žumanaca
– 20 kašika šećera
– 375 g margarina
– 20 kašika mljevenih oraha
– 3 šlaga
– 200 g mljevenog keksa
– 100 g čokolade
– 2 kutije munchmallowa

Za dekoraciju

– 3 šlaga

 

Priprema

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 bjelanaca u čvrst snijeg.
2. Postepeno dodati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta, 3 kašike griza i mutiti sve vrijeme.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rreni na 170 ºC 60 min. Na isti način od preostalih sastojaka ispeći još jednu koru.

Kora II:

1. Umutiti 5 bjelanaca u čvrst sneg. Postepeno dodavati 10 kašika šećera, 1 kašiku sirćeta i mutiti sve vrijeme.
2. Na kraju dodati 5 kašika mljevenih oraha, 2 kašike prezle i poleko promiješati.
3. Kalup obložiti papirom za pečenje, u njega sipati pripremljenu smesu i peći u zagrijanoj rereni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

Fil:

1. Žumanca i šećer sjediniti i kuhati na pari mešajući sve dok se ne dobije ujednačena masa.
2. U ohlađenu masu dodati margarin i umutiti mikserom. Zatim dodati mljevene orahe i polako promiješati.
3. Posebno umutiti šlag prema uputstvu sa kesice, dodati mljeveni keks i polako promiješati. Sjediniti sa prethodno pripremljenom smesom i podijeliti na dva dijela.
4. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Tamnu koru premazati polovinom tamnog fila, prekriti svijetlom korom i premazati polovinom svijetlog fila.
2. Poredati munchmallow i premazati ostatkom tamnog fila, preklopiti tamnom korom, nanijeti ostatak svijetlog fila i završiti svijetlom korom. Premazati šlagom i dekorisati po želji.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20)

Ne propustite