Čokoladna torta sa kruškama

Deserti
Čokoladna torta sa kruškama
Pjenasto umutiti jaja sa 4 kašike vode i šećerom. Posebno sjediniti brašno, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa pomešati sa masom od jaja.

Sastojci:

– 5 jaja
– 175 gr šećera
– 200 gr brašna
– 1 kašika kakaa
– 1 prašak za pecivo
– 1 konzerva krušaka (850ml)
– 1 kesica želatina
-125 ml mlijeka
– 150 gr čokolade za kuhanje
– 1 l slatke pavlake
– 1 kašiku ekstrata vanilije
– 2 kašike ruma
– 2 kašike džema od kajsija

Priprema:

1. Pjenasto umutiti jaja sa 4 kašike vode i šećerom. Posebno sjediniti brašno, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa pomešati sa masom od jaja. 
2. Pripremljenu masu sipati u okrugli kalup prečnika 26 cm, prekriven sa papirom za pečenje pa peći oko 30 minuta na 180⁰C. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa poprečno preseći na pola.
3. Kruške procijediti i isjeći na pola, a želatin otopiti. U šerpu sipati mlijeka pa staviti da se kuha dodati čokoladu i želatin, sačekati da se čokolada otopi pa skinuti sa ringle pa sačekati da se ohladi. 
4. Kad pripremljena masa bude sjedinjena dodati 6 dl umućene slatke pavlake pa promiješati.

5. Jednu polovinu ohlađene kore vratiti u kalup, premazati polovinom fila, a preko fila poslagati kruške pa nanijeti drugu polovinu fila. 
6. Drugu koru poprskati rumom i premazati džemom od kajsija. Stranu kore premazanu džemom staviti preko fila.

7. .Posebno umutiti preostalu pavlaku sa ekstratom vanilije, premazati preko torte i dekorisati po izboru.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 4.)

Ne propustite