Alva torta: Sočna i kremasta, a mora uspjeti

Deserti
Alva torta: Sočna i kremasta, a mora uspjeti
U odgovarajućoj posudi umutiti puter i šećer u pjenastu masu.

Sastojci:

Za koru:

– 300 g mljevenog keksa
– 250 g putera
– 150 g šećera
- 2 dl mlijeka

Za fil:

– 300 g šlag krema od vanilije
– 300 g alve od vanilije
– 300 g mljevenog keksa

Za dekoraciju:

– 200 g šlaga

Priprema:

Kora:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter i šećer u pjenastu masu.
2. Mleveni keks preliti mlijekom i ručno izmješati kako bi se keks natopio.
3. Sjediniti natopljeni keks i pjenasto umućen puter, pa dobro izmiješati kako bi se dobila ujednačena masa.

Fil:

1. Šlag krem od vanilije pripremiti prema uputstvu sa kesice. Dodati rendanu alvu od vanilije i mljeveni keks, pa polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Od pripremljene mase na tacni za tortu oblikovati koru.
2. Preko kore nanijeti pripremljeni fil.
3. Šlag premazati preko fila.

 

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20)

Ne propustite