Peksimetići: Ukusni i lagani za napraviti

Hljeb i Peciva
Peksimetići: Ukusni i lagani za napraviti
Brašno staviti u odgovarajuću zdjelu, dodati prašak za pecivo, te dobro izmiješati kako bi se prašak ravnomjerno rasporedio po brašnu.

Sastojci

- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- so
- 1 jaje
- 100 ml jogurta
- ulje

Pripremanje:

1. Brašno staviti u odgovarajuću zdjelu, dodati prašak za pecivo, te dobro izmiješati kako bi se prašak ravnomjerno rasporedio po brašnu.
2. Zatim dodati malo soli, jaje, jogurt i uz postepeno dodavanje vode zamijesiti glatko tijesto koje ne treba biti ni pretvrdo ni premekano.
3. Tijesto još malo mijesiti, pa ga staviti na pobrašnjenu radnu površinu i dobro ga izraditi. Potom ga pomoću oklagije razviti na krug ili kvadrat debljine 5-5 mm.
4. U odgovarajuću tavu nasuti dosta ulja, pa staviti na vatru i dobro ga zagrijati.
5. Tijesto rezati na kvadratiće dužine 6-8 cm i širine 2 cm, te ih polahko polagati u vrelo ulje. Pržiti sve dok s obje strane lijepo ne porumene.
6. Kada su dobili jednaku boju s obje strane, odmah ih vaditi u zdjelu obloženu kuhinjskim papirom.

 

(Recept objavljen u časopisu Pošalji recept, broj 39)

Ne propustite