Obradujte najmilije Ferrero roche tortom
Sastojci:
Biskvit, 5 jaja, 100 grama čokolade, 150 grama šećera, 70 grama brašna, prašak za pecivo, vanilin šećera, 30 grama prezli, 3 kašike mljevenih lješnika, 70 grama putera
Za fil
50 dekagrama sira maskarponea, 1/2 litre slatke pavlake, 400 grama nutele, 100 grama mljevenih lješnika (na krupnije), 100 grama lješnik napolitanki izmiksiranih, 200 grama čokolade za kuhanje
2-3 kašike ulja decilitar toplog mlijeka, 4 kašike neskvika
Za kalup
malo margarina, malo prezli
Priprema:
Pripremiti kalup od 26 centimetara. Otopiti puter i čokoladu na pari, pustiti da se prohladi. Kalup namastiti sa puterom ili margarinom, posuti sa mrvicama. Žumanca umutiti mikserom sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mrvice, pržene lješnike samlevene sitno, otopljenu čokoladu i bjelanca. Pripremljenu smjesu staviti u rernu na 200 stepeni oko 30 minuta. Potom, pomiješati sir i nutelu, u to dodati šlag od slatke pavlake. Otopiti 200 grama čokolade sa uljem na pari i koristiti za ukrašavanje. Ostatak čokolade ostavite, jer će vam trebati za dalje. Ohlađeni biskvit isjeći na tri kore. Prvu koru malo umočiti u neskvik, preliti je u tankom mlazu čokoladom koja je ostala, posuti malo mljevenih lješnika i napolitanki, filom, te ponoviti postupak sve do gornje kore. Sa ostatkom kreme premažite tortu i dekorišite s onih 200 grama čokolade.