Osvježite se uz komad kolača od limuna: Jednostavna i brza priprema
Sastojci:
Za žutu koru:
- 4 jajeta
- 4 kašike šećera
- 4 kašike ulja
- 4 kašike iscijeđenog soka od limuna
- 100 g brašna
- 2/3 kesice praška za pecivo
- ribana kora jednog limuna
Za smeđu koru:
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 2 kašike ruma
- 50 g brašna
- 2 kašike kakaa
- 1/3 kesice praška za pecivo
Za fil:
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g pudinga od vanilije
- 250 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za prvi fil odvojiti malo mlijeka i u njemu rastopiti puding, a ostatak prokuhati sa šećerom. Kad proključa polako umiješati puding i kuhati dok se ne zgusne. Ostaviti da se dobro ohladi.
2. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Mikserom mutiti žumanca i šećer, dodavati sok o limuna, naribanu limunovu koricu, ulje, brašno i prašak za pecivo. Dobro sjediniti pa lagano umiješati bjelanca.
3. Posudu obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu i peći 15 minuta. Isti postupak primjeniti za crnu koru. Umutiti bjelanca. Sjediniti žumanca, šećer, rum, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo, te umiješati bjelanca i ispeći koru. Prerezati žutu koru na pola. Umutiti slatku pavlaku i šlag i pomiješati sa pudingom i maslacem.
4. Fil podijeliti na dva dijela, a malo ostaviti kako bi se kolač premazao na kraju. Staviti žutu koru, na nju pola fila, smeđu koru, pola fila, žutu koru i premazati ostatkom fila.
(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači", broj 24)