PRIJATNO

Poslastica za sva čula: Kokos kraljica

Objavljeno:25.04.2016 - 18:01
A A A Times Arial

Sastojci:

Za koru:

– 6 jaja
– 200 g šećera
– 1 dl ulja
– 1 dl vode
– 200 g brašna
– 30 g kakaa
– 1 prašak za pecivo

Za fil I:

– 1 l mlijeka
– 4 pudinga od vanilije
– 200 g šećera
– 200 g bijele čokolade
– 100 g kokosa
– 250 g putera
Za fil II i dekoraciju:
– 5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Pjenasto umutiti žumanca sa 100 g šećera. Dodati ulje i vodu i nastaviti mućenje. Potom sipati brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo i sve lijepo sjediniti.
2. Posebno ulupati bjelanca u čvrst snijeg, pa dodati preostali šećer i mutiti dok se ne rastopi. Dobijeni šaum lagano umiješati u smjesu od žumanaca.
3. Pripremljenu masu sipati u okrugli kalup prečnika 24-26 cm, obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrijanoj na 170°C.
4. Pečeni i ohlađen biskvit poprečno prerezati dva puta da se dobiju tri kore.

Fil:

1. Puding izmutiti u 2 dl mlijeka, te ga ukuhati u preostalom proključalom mlijeku sa šećerom. Miješati dok se ne zgusne, skloniti s vatre pa dodati kockice bijele čokolade i margarina da se rastope. Na kraju umiješati kokos.
2. Kad se krem ohladi, mikserom ga dobro izraditi.

Finalni postupak:

1. Ulupati slatku pavlaku.
2. U kalup vratiti jednu koru, premazati je polovinom fila, nanijeti sloj umućene slatke pavlake i prekriti drugom korom.
3. Nanijeti drugu polovinu fila, pa sloj šlaga od pavlake i slaganje završiti trećom korom.
4. Kad se torta rashladi i stegne, dekorisati je preostalom slatkom pavlakom.

(lepotaizdravlje.rs)