Egipatska torta: Oduševit će svako nepce

Deserti
Egipatska torta: Oduševit će svako nepce
Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati žumanca, mljevene orahe i 2 kašike ulja. Dobijenu masu peći u većem plehu, a pečenu koru isjeći na 4 dijela po dužini i svaku poprskati sa rumom. Umutiti žumanca sa šećerom i brašnom.

Sastojci:

Za kore:

- 15 bjelanaca
- 15 kašika šećera
- 300 g mljevenih lješnjaka
- 3 kašike brašna

Za kremu I:

- 15 žumanaca
- 2 pudinga od vanilije
- 10 kašika šećera
- 7 dl mlijeka
- 250 g maslaca

Za kremu II:

- 150 g šećera
- 200 g mljevenih lješnjaka
- 6 dl slatkog vrhnja
- 3 kašike ulja

 

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šaum.
2. Zatim dodati 100 g mljevenih lješnjaka, jednu kašiku brašna i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i uliti u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore.

Krema I:

1. U posudu uliti 5 dl mlijeka, dodati šećer i kuhati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od vanilije i žumanjcima. Dodati u prokuhano mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući cijelo vrijeme dok se ne zgusne.
3. U ohlađeni puding dodati maslac i umutiti mikserom.

Krema II:

1. Napraviti grilaž: u suhu zdjelu staviti šećer i zagrijavati ga dok se ne karamelizira. Potom smjesu izliti u nauljeni pleh i ostaviti da se ohladi. Na kraju ga izlomiti i samljeti.
2. Slatko vrhnje umutiti u čvrst šlag pa pomiješati s grilažom, lješnjacima i polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Završni postupak:

1. Prvu koru premazati 1/3 kreme I, a potom nanijeti 1/3 kreme II pa preklopiti drugom korom. Isti postupak (kora-krema I-krema II) ponoviti još dva puta.
2. Premazanu tortu ukrasiti po želji.

 

Izvor: Dobra hrana

Ne propustite