Kraljica među tortama: Fantastična Švarcvald torta
Sastojci:
Za koru:
- 8 jaja
- 12 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 5 kašika kakaa
- 4 kašike ulja
- prašak za pecivo
Za I fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 75 g šećera u prahu
Za II fil:
- 400 g višanja bez koštica
- 200 g čokolade za kuhanje
- 4 kašike soka od višanja
- 30 g margarina
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 25 g margarina
- kašika mlijeka
Priprema:
Pomješajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo, a bjelanca umutite sa polovinom šećera. Žumanca umutite sa preostalim šećerom, pa dodajte ulje. Sjedinite smjesu i lagano umješajte snijeg od bjelanaca. Sipajte u podmazan pleh i pecite pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru podijelite na tri dijela i poprskajte likerom. Umutite slatku pavlaku i šećer. U čokoladu otopljenu sa margarinom dodajte višnje i soka, promješajte, pa ohladite. Prvu koru premažite filom s višnjama, a druge dvije filom od slatke pavlake. Tortu prelijte glazurom od čokolade.
(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja", specijalno izdanje, broj 1)