Kraljica među tortama: Fantastična Švarcvald torta

Deserti
Kraljica među tortama: Fantastična Švarcvald torta
Švarcvald torta

Sastojci: 

Za koru: 

- 8 jaja 
- 12 kašika šećera
- 8 kašika brašna 
- 5 kašika kakaa 
- 4 kašike ulja 
- prašak za pecivo 

Za I fil: 

- 500 ml slatke pavlake 
- 75 g šećera u prahu 

Za II fil: 

- 400 g višanja bez koštica
- 200 g čokolade za kuhanje 
- 4 kašike soka od višanja
- 30 g margarina 

Za dekoraciju: 

- 100 g čokolade za kuhanje 
- 25 g margarina 
- kašika mlijeka 

Priprema: 

Pomješajte brašno sa kakaom i praškom za pecivo, a bjelanca umutite sa polovinom šećera. Žumanca umutite sa preostalim šećerom, pa dodajte ulje.  Sjedinite smjesu i lagano umješajte snijeg od bjelanaca. Sipajte u podmazan pleh i pecite pola sata na 180 stepeni. Ohlađenu koru podijelite na tri dijela i poprskajte likerom. Umutite slatku pavlaku i šećer. U čokoladu otopljenu sa margarinom dodajte višnje i soka, promješajte, pa ohladite. Prvu koru premažite filom s višnjama, a druge dvije filom od slatke pavlake. Tortu prelijte glazurom od čokolade. 

(Recept objavljen u časopisu "Ekstra kuhinja", specijalno izdanje, broj 1) 

Ne propustite