Recept za brzi desert bez pečenja: Kokos rolat
Sastojci:
Za tamni dio:
- 125 g margarina
- 300 g šećera
- 3 šoljice mlijeka
- 100 g čokolade
- 500 g mljevenog keksa
- 1 jaje
Za svjetliji dio:
- 125 g margarina
- 300 g šećera
- 2 šoljice mlijeka
- 200 g kokosovog brašna
- 1 kašika brašna
Priprema:
1. Za tamni dio margarin, 300 g šećera, 3 šoljice mlijeka i 100 g čokolade staviti da prokuhaju, pa dodati keks. Kad se ohladi dodati jedno jaje i umijesiti glatko tijesto.
2. Za svjetliji dio 125 g margarina, 300 g šećera i 2 šoljice mlijeka prokuhati, te dodati 200 g kokosov brašna i 1 kašiku brašnu. Dobro izmješajte.
3. Na alumunijsku foliju ili na prozirni celofan pomoću oklagije razvaljati tamni dio u obliku pravougaonika. Na njega nanijeti svjetliji dio, pa urolati.
4. Ostaviti u frižideru preko noći da se stegne, isjeći na kriške i poslužiti.
(Recept objavljen u časopisu "Torte i kolači" broj 24)